Suomalaisia netti tv sivustoja  

Mihin ollaan menossa?

 
Suomalaiset TV kanavat ovat vauhdilla lisänneet tarjontaa netissä. Nelonen ja MTV3 liikkuvat kaupallisella pohjalla ja Yleisradio julkisen palvelun velvoittamana ja lupamaksurahojen tukemana. Tuleeko nettitv:stä pysyvä lisä perinteiseen televisiotarjontaan vai korvaako se peräti sen. Onko digitv vain lyhytaikainen siirtymävaihe mentäessä kohti webbitv:tä. Tuleeko internetistä pysyvästi televisionohjelmien siirtokanava ja jääkö kehitys vain siihen että signaali siirtyy eri siirtotietä. Muuttuuko myös TV ohjelmien jakelutapa ja ihmisten katselutottumukset. Muuttuvatko myös ohjelmat. Nauravatko ihmiset parinkymmenen vuoden kuluttua ajatukselle, että TV ohjelmia esitettiin "sarjoina" joita ihmiset kokoontuivat katselemaan joka viikko tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Kuulostaako ajatus silloin naurettavalta vai romanttiselta?

Suurimman hyödyn nettitv:stä saavat ulkomailla asuvat tai ulkomaille muuttavat. Kotimaan informaatiotarjonta on yhtä helposti ulkomailla kuin Suomessa. Enää ei muutto ulkomaille ole täydellistä irtautumista kotimaan asioista. Voit seurata uutisia ja ajankohtaisohjelmia samoin kuin kotimaassakin. Samat elokuvat ja sarjaohjelmat näkyvät suomeksi tekstitettyinä kuin kotimaassakin. Muutto Espanjan aurinkorannikolla on vain muutto lämpimään paikkaan. Ulkomailla asuvalle lapsiperheelle internetin ja nettitv:n edut ovat vieläkin suuremmat. Suomen kielen, tapojen ja kultturin opettaminen ei enää ole pelkästään vanhempien viitseliäisyydestä kiinni. Paluumuutto sujuu lasten kannalta huomattavasti helpommin, jos he ovat nähneet televisiosta samat pikkukakkoset ja salkkarit kuin kotimaassa asuneet ikätoverinsakin.  

Yleisradio

Yle on panostanut runsaasti omaan Areena palveluunsa. Tarjolla on tällä hetkellä kaikki uutislähetykset. Urheilu tarjonta on runsasta ja lisäksi näkyvät päivittäiset urheiluruutu lähetykset, myös ruotsinkielinen Sportsnytt. Ajankohtaisia kisalähetyksiä lähetetään myös jonkin verran.

Tätä kirjoitettaessa Ylen sivuilta löytyy vähän yli 400 erilaista lähetysnimekettä ja niiden alta lähes 3000 TV ohjelmaa ja lähes 4000 radio-ohjelmaa. Joukossa on niin tv- ja alue-uutisia kuin yksittäisiä ajankohtaisohjelmia ja dokumentteja. Määrä kasvaa huimaa vauhtia sitä mukaa kuin aineistoa tuotetaan. Luultavasti myös vanhempaa aineistoa siirretään digitaaliseen muotoon ja talletetaan kaikkien saataville internettiin. Kohta voit palata ajassa taaksepäin ja katsella haluamasi päivän uutiset tai urheiluruudun. Tai elää kokonaisen päivän TV tarjonnan uudelleen. Kovin kauas ei ajassa kuitenkaan päästä, monet aikansa suositut viihdeohjelmat kuten Ilkamat tai Merirosvoradio hävitettiin melko pian esittämisensä jälkeen. Se kun oli "vain" viihdettä. 

MTV3

Mainostelevisio eli tuttavallisemmin Maikkari tarjoaa myös melkoisesti digitaalista aineistoa myös netissä. MTV3 on nimennyt oman palvelunsa MTV3 anytime:ski. Ylen ohjelmista poiketen MTV3 anytime tarjoaa myös maksullista ohjelmaa. Ilmainen tarjonta on myös laajaa, mutta kalpeneeYleisradion Arena edessä. Maksullinen tarjonta hakee vielä muotoaan ja onkin luultavaa, että tämänhetkinen nettitv ei tuota vielä voittoa maikkarille vaan on kokeilua jossa haetaan oikeaa toimintatapaa. MTV on ruotsalaisomisteinen ja saa varmasti mallin toteutukseen Lahden takaa. Pientä esimakua antaa mm. Salattu elämät eli Salkkarien uusimman jakson näkeminen ennakolta muutaman euron hintaan /jakso tai alta parinkympin kuukausi.  Luonnollisesti myynnissä on myös Formula 1 lähetykset kertalipulla tai kausikortilla. Maksuttomana lähetetään uutiset ja joitain jo aiemmin esitettyjä viihde- ja dokumenttiohjelmia. Aika näyttää tuleeko myös Maikkarille digitaalinen arkisto. Maksutonta siitä tuskin tulee. MTV3 anytimen kautta näkyy myös Sub:n ohjelmia.

Nelonen

Nelonen on ainoa suomalaisomisteinen kaupallinen TV kanava, joten sen tulevaisuudelle kannattaa toivoa pelkkää hyvää.  Ilmaista tarjontaa on yllättävänkin runsaasti ja niihin on kaupallisen kanavan  tapaan sijoitettu mainoksia ihan kuin TV puolellakin. Tällä hetkellä saatavissa olevia ilmaisia ohjelmia ovat mm: Bella, Duudsonit, Eden, Food Club, Häntä pystyyn, Inno, Paul Pots, Sinkkuäidille sulhanen ja  Suomen huippumallit haussa. Maksullisella puolella tarjonta on luonnollisesti laadukkaampaa. Hot from the US palvelun kautta voi katsella uusimpia jenkkisarjoja paljon ennen niiden esittämistä Suomessa. Työpaikan kahvipöytäkeskusteluissa voi olla jopa puoli vuotta muita edellä. Onkohan se hyvä asia? Saako sillä uusia ystäviä kun kertoo Lost sarjan tulevat käänteet: "Tiedättekö muuten mikä se Jacob oikeasti on? " Maksullisella puolella on myös TV lähetysten kanssa samaan aikaan esitettäviä sarjoja mm: Greyn anatomia, Lost, Ruma Betty, Start! ja Täydelliset naiset

 

 
Satelliittisivu
Netti TV  Net TV (in English) 
Katsele Formula 1 lähetykset ilmaiseksi

Digitaalisen maksutelevision hankinta
 


Linkkejä: Viasat - IF - OHO - PlusTV - Supportersplace - Tracker - TV Shop - 4mc - Kauppakanava - Katso - eXtremevideo